Tapahtuma- ja näyttelykalenteri

tapahtumat_nayttellyt
NÄYTTELYT

Taitokorttelin Käytävägalleria

Kevään ensimmäiset – valoa, iloa, lämpöä

5.4-30.4.2021

Sirpa Hietaranta

Sirpa on harrastetaiteilija, jolle oma näyttely on ollut pitkään haaveena, kunnes mahdollisuus siihen avautui. Hän on valmistanut teokset tuftaamalla ja huovuttamalla. Sirpa on käynyt itse aikoinaan käsityökursseja taitokorttelissa, ja viettänyt täällä paljon aikaansa. Mukaan ovat tarttuneet käsityön opit ja ilo käsillä tekemiseen. Sirpaa käsillä tekeminen rentouttaa ja ilahduttaa. Värien kautta pääsee minne vain, ja tässä näyttelyssä onkin haluttu tuoda esille värien heräämistä ja kevään mukana tulevia muistoja, tunteita ja värejä. Kaikki tuftaustyöt ovat tehty villalangasta, mikä on pehmeä ja lämmin materiaali. Värit ovat näissä teoksissa isossa osassa ja symboloivat monia eri asioita. Teoksista huokuu kevään tuoma vapaus ja kesän tuoma lämpö. Teoksia tehdessä pääsee minne vain, ajatukset lähtevät lentämään kohti kesää ja rupeaa suunnittelemaan sen mukanaan tuomia uusia unelmia. Väreillä on tuotu esille vapautta, kuten lintutyö vie mennessään pielisen ylle.

Tuftausta voidaan tehdä eri tavoilla, koneella tai suurella kävelevällä neulalla. Tuftauskirjonta tehdään pienehköllä kädessä pidettävällä neulalla. Muitakin nimityksiä tälle saattaa löytyä, kuten sievistys. Työtä tehdessä usein kuuluu tuft tuft tuft -ääni.

Tuftaus on vanha käsityömenetelmä ja saanut alkunsa rug hooking -tekniikasta jo 1800-luvun puolen välin tienoilla pohjois-amerikassa. Amerikasta ja kanadasta tulee edelleen suuri osa ohjeista ja malleista sekä työvälineistä. Niillä tienoilla tekniikalla tehdään suuriakin töitä kuten mattoja, seinävaatteita ja istuintyynyjä.

Märkähuovutuksessa taas villa huopuu lämpimän veden, hankauksen ja saippuan vaikutuksesta. Huovutuksissa ollaan käytetty marseillesaippuaa tai mäntysuopaa.


Taitokorttelin Piha-aitta

Kauppaneuvoksen kahvila

Näyttelyt avoinna Taitokorttelin aukioloaikojen mukaan.