Koe Taitokorttelista poistuneet näyttelyt uudestaan tai ensimmäistä kertaa

 

Jaana Mertasen Metsästä tulleet Mustosen talon Käytävägalleriassa 4.3.-30.3.2024

 

Mustosen talon Käytävägalleriaa komistaa Jaana Mertasen ihmisen ja luonnon yhteyttä käsittelevä Metsästä tulleet -näyttely. Teosten puu- ja kangasmateriaaliin loihdittu huikaiseva värimaailma vangitsee katsojansa tarkastelemaan omaa suhdettaan luontoon. Taiteilija itse tuokin tämän esiin seuraavasti:

"Metsä, kuinka voimakas yhteys välillämme vallitseekaan. Liian helposti sen usein unohdamme. Metsäkansanakin meidät tunnetaan... kuinka voisimmekaan tämän yhteyden tuleville sukupolville säästää."

Teoksiin on käytetty materiaalina Jaana Mertasen mukaan "vanhaa, paljon elämää nähnyttä kierrätettyä puuta", mikä edesauttaa katsojaa sisäistämään teosten sanomaa aistien tasolla. Ikääntynytkin, jo useaan kertaan käytetty, materiaalina kasvoton puu herää jälleen henkiin värien loiston avulla ja tuo samalla omaa persoonansa esille!

"Näihin rakastuin juuri niiden oksankohtien, halkeamien ja puun kuvioiden tuomien tarinoiden myötä. Esimerkiksi teoksessa “Muinaiset” puun pinnalla esiin tulevat muodot synnyttivät teokseen muinaisia/ eriskummallisia eliöitä. Teoksessa “Metsänväki” puolestaan vanhat lohkeilleet oksankohdat muodostavat tärkeät yksityiskohdat kuvaan." 

Voit henkiä luonnon läheisyyden tässä aistien ilotulituksessa ja voit kokea tämä kaiken jopa keskellä kaupunkia. Tule siis todistamaan ihminen ja luonto Metsästä tulleet -näyttelyssä. Näyttely on kaikille avoinna Mustosen Käytävägalleriassa 4.3.-30.3. Taitokorttelin aukioloaikoina ma-pe 10-17 ja la 10-15. Lämpimästi tervetuloa!

 

 

Spesismi -taidemyyntinäyttely Kauppaneuvoksen kahvilan Sininen Kammari 1.3.-31.3.2024

 

Enni Martiskaisen taiteilema kantaaottava Spesismi on esillä Kauppaneuvoksen kahvilan Sinisessä Kammarissa 1.3.-31.3. ma-pe 10-17 ja la 10-15. Spesismi merkitsee lajisortoa, eli "olentojen arvon tai oikeuksia määrittelemistä sen perusteella, mihin lajiin ne kuuluvat". Sen pohja on ihmisten luomissa ennakkoluuloissa, joista myös rasismi ja seksismi kumpuavat. Näitä ennakkoluuloja ruokkivat jo lapsena opitut vertauskuvat, sadut ja sanonnat, joista osa on tullut suomen kieleen muunkielisistä saduista. 

Nätti kuin sika pienenä. Ruma ankanpoikanen H.C. Andersenilta. Lämpö menee harakoille.

Pelkästään eläinten nimet herättävät aivoissamme tiettyjä mielleyhtymiä. "Sika" kuvastuu ahneutena, huonona käytöksenä ja laiskana hedonismina. "Possu" puolestaan sanana on huomattavasti pehmeämpi kuvaus tästä. Kaikki tietävät klassikkosadun rumasta ankanpoikasesta, josta kasvaakin aikuisena kaunis joutsen. Harakat puolestaan pesivät lähellä ihmisasumuksia ja koetaan loisijoina, jotka hyötyvät ihmisestä.

"Taustalla on ajatus, että ihmisyys sinänsä ei ole olion arvon mitta, vaan jokin muu ominaisuus, kuten tietoisuus tai kyky tuntea positiivisia tai negatiivisia tuntemuksia." Enni Martiskaisen näyttely pyrkii rikkomaan opittuja ajattelutapoja ja töissään kuvaakin eläimet kykenevinä ilmaisemaan itseään monella eri tasolla. Tule siis Kauppaneuvoksen kahvilaan nauttimaan lounas tai kupponen kahvia ja anna samalla katseesi kierrellä Sinisen Kammarin seinillä ja pohdi, mitä tuntemuksia ja ajatuksia eri eläinlajit herättävät sinussa.

Näyttely on kaikille avoin ja esitteillä Kauppaneuvoksen kahvilan Sinisessä Kammarissa 1.3.-31.3. ma-pe 10-17 ja la 10-15. Tervetuloa!

 

Hanna Hartikaisen Sattuman sanelemaa - eläinaiheinen taidenäyttely Mustosen talon Käytävägalleriassa 8.1.-3.2.2024

 

Minun tarinani

Lapsuudessani vietin kaikki kesät maalla, jossa oli isäni sukutila. Seuranani oli kesäisin joko possu, lampaita tai vuohia – ystävistä parhaita. Ehkäpä siksi maalauksissani suosin aiheena eläimiä.

Olen itseoppinut taiteilija Liperin Ylämyllyltä, jos näin rohkenen itseäni tituleerattavan. Kävin ala-asteella harrastuksena kuvataidekoulua, jossa opittiin luovuutta monin tavoin, esim. veistoa ja painantaa. Lopulta aiheeksi tuli maalaus, jota olin kovasti odottanut. Piti maalata elävästä mallista nainen. Opettaja tuli selkäni taakse, ja ihmetteli kuinka en näe, että mallin toinen poski on sininen ja toinen vihreä. Enpä nähnyt, ja viskasin pensselit purkkiin. Jatkoin siis piirtelyä omaksi iloksi.

Mistä sitten innostukseni akryylimaalaukseen alkoi? Kasvatin 16 vuotta alpakoita, ja halusin heistä rakkaimmasta, jonka kanssa tein terapiakäyntejä vanhainkoteihin ja vammaistenhoitolaitoksiin, muotokuvan muistoksi. Pitihän se itse yrittää ikuistaa. Kiitos Tess-alpakalle sinne pilven reunalle tästäkin, hänen ansiostaan tartuin pensseleihin. Teen siis akryyliväreillä maalauksia eläimistä ja luonnosta, monesti myös tilauksesta. Esillä olevat tauluni ovat kaikki myytävänä.

Aikoinaan kävin useana vuonna täällä Taitokorttelin pihassa alpakoitteni kanssa ilahduttamassa ihmisiä. On aika sattumaa, että nyt tauluni päätyivät tänne Taitokorttelin seinille, joten siitäpä oiva nimi näyttelylleni: Sattuman sanelemaa. Toivottavasti nämä tauluni ilahduttavat myös Sinua!

Sattuman sanelemaa Taitokorttelissa käytävägalleriassa ajalla 8.1 – 3.2.2024.

 

Samat Luudat - taidenäyttely 1.11.-30.11.2023

 

Kuka olen lopulta minä kaikissa rooleissani?

Onko naisen, äidin, viranomaisen, taiteilijan, opettajan tai tietoisuuden harjoittajan ydinminuus sama?

Mikä minussa muuttuu tai on muuttumatta näissä eri olemuspuolissani?

Mikä on aito itse ja voiko se hukkua näihin rooleihini tai joku jäädä päälle?

Teenkö niistä kilpeni ja pelaanko koko elämäni vain roolipeliä?

Jokaisessa roolissani tarvitsen tietynlaista osaamista, taitoja, ominaisuuksia ja työvälineitä - luutia.

Voinko kuitenkaan koskaan löytää sitä eheyttä mitä etsin? Onko tämä elämä elämisen arvoista ilman toisia? Onko minuudella väliä, jos kukaan ei sitä kohtaa?

 

Taiteessaan Kirsi Ryynänen (instagram: piitta_art) ja Sanna Tuunainen (instagram: sannatuunainenart) haastavat itsensä kohtaamaan minuutensa eri puolet ja kutsuvat kokemaan saman taidenäyttelyssään. Taiteilijat ovat läsnä lauantaina 25.11.2023 klo 12-15, kun he esittelevät näyttelyään. Samat Luudat - näyttely syntyi yhdessä tekemisen riemusta, vertaistuesta ja syvästä ystävyydestä syksyllä 2023 - miksi tehdä yksin, jos voi tehdä toisen kanssa yhdessä?

 

Näyttely on avoinna Joensuussa Taitokorttelin Mustosen talossa 1.11.-30.11.2023. Tervetuloa!

 

Tunturihaukan silmin -valokuvanäyttely (16.10.-11.11.2023)

 

Koe ilmastonmuutoksen vaikutukset pohjoiseen haukan silmin – tervetuloa valokuvanäyttelyyn!

Miltä Lappi tulee näyttämään tulevina vuosikymmeninä, kun se lämpenee seuraavan 50 vuoden aikana 4-5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna? Tunturihaukan silmin -valokuvanäyttely kuvaa haukan näkökulmasta, miten ilmastonmuutos vaikuttaa pohjoisen alueen luontoon, elinkeinoihin ja paikallisten ihmisten elämään.

Näyttely vie katsojan pohjoiseen

Pohjoisessa ilmastonmuutos näkyy jo nyt sekä luonnossa että ihmisten arjessa. Talvet ovat leudontuneet ja erittäin kireitä paukkupakkasia koetaan harvemmin. Ympäristön muutos on jo niin nopeaa, että yhden ihmissukupolven aikana avotunturi metsittyy nuoreksi metsäksi, kirkasvetinen järvi samentuu ruskeaksi ja lohikalojen sijasta pyydykseen uivat särkikalat, ahven ja hauki.

Tunturihaukan silmin – Pohjoinen alue ilmastonmuutoksen kynsissä -näyttely kokoaa kattavasti yhteen paikkaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia Pohjois-Norjan sekä Suomen ja Ruotsin Lappiin.  Näyttelyssä yhdistyvät vaikuttava valokuvataide ja tieteellinen tietopohja.

Näyttelyn on toteuttanut Suomen ympäristökeskus

Näyttely on osa Suomen ympäristökeskuksen Ilmastonmuutoksen vaikutukset Barentsin alueen luonnon monimuotoisuuteen (BARIMS) -hanketta, ja sen toteuttamiseen ovat osallistuneet asiantuntijat ja tutkijat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Näyttelyn tuottamisesta, videoista ja teknisestä toteutuksesta on vastannut mainostoimisto Laboratorio Uleåborg. Näyttely on tehty yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa ja sen on rahoittanut ulkoministeriö.

Näyttely on esillä Joensuussa Taitokorttelin Mustosen talossa 16.10.-11.11.

Näyttelyn avajaisia vietetään 20.10. klo 12 Taitokorttelin Taito Galleriassa.

PS. Jos et ehdi paikalle näyttelyyn, niin voit tutustua siihen myös verkossa osoitteessa barentsnature.fi.

 

Taiteilija Pena Pennan teoksia (4.-30.8.2023)

 

Säästin – maalasin ITE -näyttely esittelee taiteilija Pena Pennan viimeaikaista tuotantoa. Taiteilija itse on nimennyt taidesuunnan penalismiksi. Tyylisuunta tuo mieleen piirteitä primitiivisestä taiteesta, kalliomaaluksista, 1900-luvun alkupuolen modernismista, kirkkojen lasimaaluksista ja pop-taiteesta. Esillä on akvarelli, acryyli- ja sekatekniikalla tehtyjä maalauksia, kiviä ja puuesineitä. Kuvat heijastavat myös taiteilijan liikkuvaa elämäntapaa ja erilaisten eurooppalaisten ympäristöjen vaikutusta hänen taiteeseensa.

SÄÄSTIN – MAALASIN ITE

Kaikki ei mennyt pieleen.

Penalisti Pena Penna

4.-30.8.2023

Joensuu, Taitokortteli, Mustosen talo

 

Oletko jo Taito-jäsen?

Liittymällä jäseneksi saat heti Taitokeskuksien ja Taitobussin neuvojien palvelut, kurssit sekä materiaalit käyttöösi jäsenhintaan!

Tilaa uutiskirjeemme!

Ostoskoriin 0