Mustosen talon käytävägalleriaa komistaa Jaana Mertasen ihmisen ja luonnon yhteyttä käsittelevä Metsästä tulleet -näyttely. Teosten puu- ja kangasmateriaaliin loihdittu huikaiseva värimaailma vangitsee katsojansa tarkastelemaan omaa suhdettaan luontoon. Taiteilija itse tuokin tämän esiin seuraavasti:
"Metsä, kuinka voimakas yhteys välillämme vallitseekaan. Liian helposti sen usein unohdamme. Metsäkansanakin meidät tunnetaan... kuinka voisimmekaan tämän yhteyden tuleville sukupolville säästää."
Teoksiin on käytetty materiaalina Jaana Mertasen mukaan "vanhaa, paljon elämää nähnyttä kierrätettyä puuta", mikä edesauttaa katsojaa sisäistämään teosten sanomaa aistien tasolla. Ikääntynytkin, jo useaan kertaan käytetty, materiaalina kasvoton puu herää jälleen henkiin värien loiston avulla ja tuo samalla omaa persoonansa esille! Voit henkiä luonnon läheisyyden tässä aistien ilotulituksessa ja voit kokea tämä kaiken jopa keskellä kaupunkia. Tule siis todistamaan ihminen ja luonto Metsästä tulleet -näyttelyssä.
Näyttely on kaikille avoinna Mustosen käytävägalleriassa 4.3.-30.3. Taitokorttelin aukioloaikoina ma-pe 10-17 ja la 10-15. Lämpimästi tervetuloa!
Enni Martiskaisen taiteilema kantaaottava Spesismi on esillä Kauppaneuvoksen kahvilan Sinisessä Kammarissa 1.3.-31.3. ma-pe 10-17 ja la 10-15. Spesismi merkitsee lajisortoa, eli "olentojen arvon tai oikeuksia määrittelemistä sen perusteella, mihin lajiin ne kuuluvat". Sen pohja on ihmisten luomissa ennakkoluuloissa, joista myös rasismi ja seksismi kumpuavat. Näitä ennakkoluuloja ruokkivat jo lapsena opitut vertauskuvat, sadut ja sanonnat, joista osa on tullut suomen kieleen muunkielisistä saduista.
Nätti kuin sika pienenä. Ruma ankanpoikanen H.C. Andersenilta. Lämpö menee harakoille.
Pelkästään eläinten nimet herättävät aivoissamme tiettyjä mielleyhtymiä. "Sika" kuvastuu ahneutena, huonona käytöksenä ja laiskana hedonismina. "Possu" puolestaan sanana on huomattavasti pehmeämpi kuvaus tästä. Kaikki tietävät klassikkosadun rumasta ankanpoikasesta, josta kasvaakin aikuisena kaunis joutsen. Harakat puolestaan pesivät lähellä ihmisasumuksia ja koetaan loisijoina, jotka hyötyvät ihmisestä.
"Taustalla on ajatus, että ihmisyys sinänsä ei ole olion arvon mitta, vaan jokin muu ominaisuus, kuten tietoisuus tai kyky tuntea positiivisia tai negatiivisia tuntemuksia." Enni Martiskaisen näyttely pyrkii rikkomaan opittuja ajattelutapoja ja töissään kuvaakin eläimet kykenevinä ilmaisemaan itseään monella eri tasolla. Tule siis Kauppaneuvoksen kahvilaan nauttimaan lounas tai kupponen kahvia ja anna samalla katseesi kierrellä Sinisen Kammarin seinillä ja pohdi, mitä tuntemuksia ja ajatuksia eri eläinlajit herättävät sinussa.
Näyttely on kaikille avoin ja esitteillä Kauppaneuvoksen kahvilan Sinisessä Kammarissa 1.3.-31.3. ma-pe 10-17 ja la 10-15. Tervetuloa!
Liittymällä jäseneksi saat heti Taitokeskuksien ja Taitobussin neuvojien palvelut, kurssit sekä materiaalit käyttöösi jäsenhintaan!